tiistai 16. huhtikuuta 2013

Miten arkielämä sujuu?



Kaikki tietävät, että olemme nyt Tansaniassa, suurimmalle osalle on varmaan myös selvää, että paikka on Ilembula. Mutta missä se on, millaista täällä on, millainen on talomme?

Ilembula on n. 20 000 asukkaan kylä Iringan alueella, Njomben seudulla. Majapaikkamme on 100m päässä Ilembula lutheran hospitalista alueella, jolla asuu paljon sairaalan henkilökuntaa, koska iso osa asunnoista on sairaalan työsuhdeasuntoja. Kaikilla naapureillamme on myös iloisesti metelöiviä lemmikkejä: naapurin kukko kiekuu aamuviidestä asti noin minuutin välein, ja toisen naapurin possut röhkivät ajoittain todella kovaa. Lisäksi iltaisin heinäsirkat pitävät konserttia ja aamuauringon alkaessa kajastaa pikkulinnut alkavat huutaa. Ja hetken päästä minareetti kutsuu muslimeja aamurukoukseen.

 Asumme paritalonpuolikkaassa asunnossa, jossa on 3 makuuhuonetta, olohuone, pesuhuone ja keittiö. Keittiö on varustettu puuliedellä (emme tosin ole valmistaneet sillä ruokaa). Lisäksi on kyllä käytössä vedenkeitin ja ikivanha mikro.  Pesuhuoneen varustelu on paikallisesti mitattuna hyvä. Aurinkoisina päivinä klo 16 ja 18 välillä yleensä saa lämpimän suihkun (vesi lämpiää auringon avulla) ja on vessanpönttö (normaalisti taloissa on kyykkyvessa tai ulkohuussi). Toki pesuhuoneessa vilisee pieniä ötököitä jatkuvista myrkytyksistä huolimatta. Asunnon siivous hoituu mamojen avulla kerran viikossa.

Ruokahuolto samoin toimii. Saamme kolmesti päivässä mamojen laittaman aterian erillisessä ruokailutalossa. Aamupala on kovin vaatimaton talon puolesta: kahvi, sämpylä voilla tai hillolla ja joskus keitetty muna. Olemme itse täydentäneet ostamalla mehua, juustoa ja joskus jogurttia ja mysliä. Lounas ja päivällinen ovat pääsääntöisesti maittavia, tosin yksinkertaisista ruoka-aineista. Perusruoka on riisi/spagetti/peruna/ ugali (maissi- tai kassavajauhoista tehty puurokakku) ja kastike (usein kasviksista/banaanista, mutta välillä mukana kanaa/lihaa ja kerran ollut kalaa). Välillä on ollut perunamunakasta, samosaa (vähän kuin lihapiirakka, mutta pienempi) ja pitsaa paikalliseen tapaan (välillä vain pohja on ollut uunissa ja välillä täytteenä esimerkiksi porkkanoita ja perunaa). Jälkiruoaksi on paikallisia hedelmiä, jotka kyllä mukavasti täydentävät ruokavaliota. Aina on saanut vatsansa täyteen, vaikka voi olla, että kun tulen suomeen en hetkeen syö riisiä kastikkeella tai banaaneita!

Majoitus ruokailuineen maksaa 25 000 shillinkiä/henkilö/päivä, mikä vastaa siis noin 13 euroa. Ei paha kolmesta ateriasta ja kolmen makuuhuoneen asunnosta. Pyykit saa myös pesetettyä mamoilla korvausta vastaan.

Joten arki sujuu hyvin ja terveinä on oltu!  Viestien mukaan myös kotona Suomessa kaikki sujuu mukavasti, mistä olen tosi iloinen.

Tyypillinen ruoka-annoksemme:  riisiä, kastiketta ja avokadoa ja jälkkäriksi joku hedelmä!

Mamoja ja apupoika ruokatalon keittiössä. Vähän täällä tulee kyllä siirtomaavallan aikuinen olo, kun mustat "palvelevat" meitä valkoisia:)
 Mukavaa alkanutta viikkoa kaikilleJ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti