keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Arki koittaa ilembulassakin

Työt ovat alkaneet. Aika erilaista on verrattuna kotisuomeen. Työpäivä alkaa klo 7.30 meetingillä, jossa hoitaja lukee sairaalaan tulleet uudet potilaat, nimi, dg, mahdollinen roimenpide ja potilaalla käytössä olevat lääkkeet. Sitten kukin voi halutessaan kommentoida tapauksia. Lisäksi käsitellään mahdollisia yleisiä asioita. Tänään käytiin mm. Keskustelua sähkön tilanteesta. Täällä nimittäin oli n.2 vrk kestävä sähkökatkos. Sairaalalla on 2 omaa generaattoria, joista tosin isompi oli epäkunnossa. Niinpä mitään instrumentteja ei saatu steriloitua ja mitään isompia toimenpiteitä ei saatu tehtyä. Ilmeisesti esim. Kiireelliset sektiot odottelivat sähköä!

Meetingin jälkeen on hartaustilaisuus, jonka tosin olen missannut;) sitten klo 9 alkaa kierto. Kirurgisia osastoja on kaksi, miesten ja naisten osasto. Tautikirjo on laidasta laitaan Kaposin sarkomasta ja leprapotilaiden amputaatioista keskenmenon takia kaavittuihin ja traumojen kipsaus/haavanhoitoihin. Leikkaushaavojen ja muidenkin haavojen infektiot ovat kovin yleisiä ja antibioottikäytäntö villiä, niitä käytetään paljon ja herkästi. Kierto kestää n. Puoleen päivään.

Kierron jälkeen on lounastauko, jonka jälkeen alkaa leikkaukset  ( isossa leikkaussalissa) tai jonkinlainen poliklinikka (pienessä salissa).  Poliklinikalla tehdään joko toimenpiteitä esim. Kaavinta, paiseen avaus tai kipsaus (tosin tällä hetkellä ei ole kipsiä, pitää käyttää lastoja) ja välissä on aivan terveyskeskustasoisia potilaita/ kirurgisia näyttäjiä.

Leikkauksista ei osaa juurikaan sanoa, tänä iltana minut kutsuttiin mukaan laparotomiaan, joka tehtii traumapotilaalle. Traumasta kulunut viikko ja ilmeisesti sen ajan muhinut ohutsuoliperforaatio. Kaikki välineistö on monikäyttöistä, eli kangasliinat jne. Suojalaseja ja tuplahanskoja myös paikalliset käyttävät:) lankoja käytetään, mitä löytyy jne. Faskian vedin tänään kiinni vicrylillä! Saa nähdä miten pitää ja jääkö potilas ylipäätään henkiin, vaikka tietysti ennen toimenpidettä rukoiltiin!

Työniloa myos TYKS:iin !






1 kommentti:

  1. Terveiset T-sairaalasta.Eilen tein gastrokirran ensimmäisen toimenpiteen T-sairaalassa ja salissa kaikki olivat vanhoja tuttuja eli ei ongelmia.Tsemppiä sinulle.
    terv
    Heikki

    VastaaPoista