torstai 2. toukokuuta 2013

Vappu ja vastaanotto kirkossa

Tänä vuonna vappu tuli vietettyä perinteistä poiketen. Vapun aattona herkuttelimme Helin kanssa eksoottisilla hedelmillä ja juustolautasella. Kyytipojaksi oli Iringasta löytämääni Etelä-Afrikkalaista kunnollista punaviiniä, ei paikallista makeaa portviinin tyyppistä:) Vapun päivänä kävimme sairaalan vappujuhlissa. Siellä pidettiin useita puheita tosin swahiliksi, mutta kieltä taitamatonkin pääsi mukaan fiiliksiin, taputusten, hurrausten, huutojen ja muun ohjelman myötä. Lisäksi tarjoiltiin juhlalounas, joka paikalliseen tapaan syötiin käsin. Iltapäivällä vielä pidimme orpolassa vappujuhlat ilmapallojen ja serpentiinin kera. Ilmapallot pitivät pureskeltuna kivaa ääntä je tiesihän siinä miten kävi:) Tarkempaa vappukuvausta Helin blogissa .

Tänään vietin poikkeuksellisen työpäivän yhden anestesiologeista (Aida) kanssa. Aida vastaa sairaalan "palliative care" yksiköstä. Yksköllä on vastaanottoa sairaalassa ja lisäksi heitä voi myös tarvittaessa konsultoida sairaalassa sisällä olevista potilaista. Iso osa työstä tehdään kuitenkin kylissä. Kerran viikossa Aida kolmen avustajansa kanssa lähtee johonkin kylään pitämään vastaanottoa. Vastanotollä käyvät pääasiassa Aidsia sairastavat potilaat joko saamassa neuvontaa tai sitten keskustelemassa lääkityksestä tai vaivoistaan (itse aids-lääkityksen potilaat hakevat aids-klinikalta sairaalasta 1-2 kk välein). Lisäksi parantumattomasti sairaille esim. syöpäpotilaille annetaan kipulääkitystä vahvimmillaan morfiinia ja mikäli he eivät pääse liikkumaan tehdään kotikäyntejä. Palliative care yksikön antama hoito ja lääkkeet ovat potilaille maksuttomia (nyt tosin keskusteltiin pienen maksun aloittamisesta, koska kun potilaat joutuvat maksamaan jotain, he sitoutuvat paremmin hoitoon).
Tänään kävimme Chalowen kylässä. Vastaanotto pidettiin kirkossa. Itsekin jouduin mukaan potilaiden hoitoon, tosin Aida tulkkasi. Ongelmallista oli se, että kaikki muut potilaat istuivat kirkonpenkissä, kun yhtä "tutkitiin" alttarin vieressä, Niinpä statuksen tekoon ei juuri ollut mahdollisuuksia. Vaivat olivat pieniä ja isolta osalta määrättiin vain vitamiineja. Enemmän hyöty on siinä, että mahdolliset hankalammat ongelmat voidaan seuloa ja tarvittaessa lähettää sairaalaan lisätutkimuksiin ja toisaalta näin tavoitetaan paljon potilaita, joilla ei olisi mahdollisuutta tulla Ilembulaan sairaalaan hoitoon. Eipä ole ennen tullutkaan kirkossa pidettyä vastaanottoa!

Aida pitämässä alkuinfoa, taustalla vastaanottopiste


Viikonlopuksi suuntaamme Mufindiin (pe-ma)!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti