tiistai 7. toukokuuta 2013

Sateinen Mufindi viikonloppu



Perjantaina lähdimme Leenan matkassa Leenan tulevaan asuinpaikkaan Mufindiin. Mufindi sijaitsee n150 km päässä Ilembulasta ja on selvästi korkeammalla n. 2000m korkeudessa.  Tämän kyllä huomasi säätilassa, oli huomattavasti viileämpää varsinkin öisin ja satoi useampaan kertaan.  Alue on teenviljelysaluetta ja vuoristoisessa maastossa teeviljelykset ja korkeuserot tekivät paikoitellen maisemista henkeä salpaavat! Alue on kyllä selvästi myös köyhempää kuin Ilembulan alue. Paikallisten asumukset olivat välillä aika hökkeleitä, vesi satoi sisään ja savu täytti koko huoneen (ruoka tehdään sisällä, koska samalla saadaan lämpöä). Me toki yövyimme Foxien suvun maatilan (viljellet maata 40 v. Tansaniassa) yhteydessä olevassa lodgessa, siellä katto piti, kuumaa vettä tuli ja täyshoidossa saimme todella hyvät luomu-ruoka ateriat viineineen!!!

Mufindissa tiet olivat sateen johdosta todella huonossa kunnossa, tuli harrastettua maantieslalomia!

Fox lodgella odottelemassa dinneriä. Kuvassa paikan emäntä Jeanie Fox, me, Leena ja vapaaehtoistyöntekijä Stacy



Kävimme katsastamassa Leenan tulevan talon, joka tulee todella hulppealle paikalle ja on tilava. Talolta on kävelymatka Foxien perheen perustaman paikallisen orpolan taloille. Mufindissa on kuusi orpolataloa, joissa kussakin asuu kymmenkunta lasta (osa orpoja ja osa sijoitettuina vanhempien huonon hoidon tai hankalan kotitilanteen takia). Lapset ovat eri-ikäisiä ja kussakin talossa on yksi mama, joka asuu talossa. Lapset käyvät päivällä tarhassa / koulussa. Näin pyritään luomaan mahdollisimman kodinomainen tunnelma. Samaan Foxien projektiin liittyy myös paikallisen terveydenhuollon parantaminen. Alueella on pitkään toiminut kotisairaanhoidon tyyppinen systeemi, jossa vapaaehtoiset kartoittavat sairaanhoitoa tarvitsevat perheet ja lääkäri sitten käy kotikäynnillä arvioimassa tilanteen. Nyt on myös perustettu kiinteä Aids-klinikka ja tulossa pieni lääkärin vastaanottotila. Lisäksi alueelle on rakenteilla yksityissairaala. Lisää infoa projektista www.mufindiorphans.org/about.php 
 Orpolan Mama ja pyykit kuivumassa paikalliseen tapaan orpolan pihalla
Leena tekemässä "kauppoja" osteoganesis imperfectaa sairastavan kyläläisen kanssa. Ko. nainen ei suostu ottamaan avustustusta ilman vastapalvelusta ja niinpä Leena on päätynyt ostamaan Naisen valmistamia koreja. Mainittakoon vielä, että ko. naisen hiv-positiivinen tytär selvisi yleistyneestä herpesinfektiosta kotikänti-projektin ansiosta!

Kävimme myös tapaamassa Susan ja Steve Vintonia, jotka ovat olleet perustamassa kyläkouluprojektia alueelle. Tansaniassa n. 850 000 lasta lopettaa vuosittain primary schoolin, mutta vain noin 100 000 lapselle on paikka secondary schoolissa. Tätä tilannetta parantamaan on luotu systeemi, jossa kyläläiset itse rakentavat koulurakennuksen, projekti tarjoaa kattopellit ja laastin, työ ja tiilet tulee kylältä. Tällä hetkellä 27 koulua on avattu ja kymmenkunta rakenteilla. Koulut ovat menestyneet mainiosti kansallisessa vertailussa. Liekö syy oppilaiden motivaatiossa vai siitä, että opettajille maksetaan vain jos ovat tunnilla opettamassa (valtion kouluissa opettajia ei usein näe luokissa). Lisäksi on aloitettu rehtoreiden koulutus ja oppilaille tarjotaan peruskoulun ja secondary schoolin välissä englannin opetusta (peruskoulu käydään swahiliksi ja seuraavavaihe englanniksi). Lisää infoa projektista www.villageschools.org/index.html

Todella voi vain hämmästellä, miten ihmisillä riittää energiaa näin arvokkaaseen työhön, täytyy myöntää, että tämä Tansanian retki kyllä muuttaa arvojani selvästi vihreämmiksi!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti